HUR MOTIVERAR JAG MIG SJÄLV?

Att vara motiverad för något innebär att vi med blotta tanken har skapat en stimulans i hjärnan orsakad av dopaminutsöndring i nervsystemet. Det känns härligt, men bara så länge vi upplever oss komma närmare målet för det vi vill ha. Sedan bygger den fortsatta stimulansen på att vi kan fortsätta toppa upplevelsen. Dopaminet som utsöndras är en ”vill-ha-mer”-molekyl som styr våra tankar, känslor och handlingar.

Många märker också hur lätt det är att falla tillbaka i gamla mönster så snart dopaminnivån sjunkit och motivationen därmed har lagt sig. Det uppstår motgångar i den tidigare tänkta planen. Det är då oxytocinet ger den efterlängtade tryggheten av att göra som vi alltid gjort i stället för att pressa på med förändringar.

Det finns några saker vi kan göra för att bli motiverade, samt hålla kvar vår motivation:

1. Identifiera vad du vill få gjort genom att sätta upp SMART:a mål

Motivationsproblem börjar ofta då vi har ospecifika/vaga mål. T.ex. vi vill ha ”mera engagerade medarbetare” eller jag vill bli ”fysiskt starkare”. Du kan lösa problemet med vaga mål genom att skapa så kallade SMART:a mål.

SMART står för:

Specifikt – målet ska vara tydligt
Mätbart – ditt mål ska gå att kvantifiera
Accepterat – av den som ska uppnå det
Realistiskt – ska gå att utföra av personen inom tidsperioden
Tidsspecifikt – bestäm när målet ska vara uppnått

2. Zeigarnik-effekten, mentala cliffhangers

Har du någonsin börjat med en uppgift, inte hunnit klart med uppgiften vilket lett till att du fortsatt tänka på sagda uppgift under resten av dagen? Känner du också en inneboende nöjdhet så fort du har fullgjort en uppgift och kan, med gott samvete, lägga den åt sidan? Då har du drabbats av Zeigarnik-effekten. Zeigarnik-effekt kallas det psykologiska fenomen som innebär att vi har lättare att minnas oavslutade uppgifter än avslutade.

Namnet kommer från en rysk psykolog som på 1920-talet noterade hur skickliga servitörer var på att minnas beställningar, men att de sedan glömde dem direkt så fort rätterna serverades.

Snabbt förklarat så innebär Zeigarnik-effekten att när vi väl börjat med något så kommer uppgiften att vara mentalt närvarande ända fram tills dess att den avslutats. Som du förstår är effekten ett lysande verktyg för att öka din motivation. Den lär oss att det bästa sättet att ta tag i något är helt enkelt att börja någonstans. Det studien visar på är att när vi väl påbörjat en uppgift, men inte avslutat den, skapas en sorts mental spänning som gör att tanken på uppgiften hålls aktuell i vårt korttidsminne. När vi väl har avslutat uppgiften, släpper denna mentala spänning.

3. Förenkla uppgiften för att öka din motivation

Forskaren BJ Fogg vid Stanford universitetet har populariserat detta med sin beteendemodell. Modellen visar att det alltid är mer effektivt att sänka en uppgifts svårighetsgrad än att försöka öka individens motivation till att göra uppgiften. Med andra ord tänker vi helt fel när vi säger att vi behöver bli mer motiverade. Ska man tro Fogg så handlar det snarare om att sänka svårighetsgraden.

Låt oss säga att du inte kan bli mer motiverad att göra det där du vill göra. Försök istället sänka svårighetsgraden för det du ska göra. Handlar det om att du vill börja träna? Begränsa tiden du spenderar på gymmet till 15 minuter. Vill du att dina kollegor ska ha bättre koll på er ekonomi? Börja med att skicka ut ett kort mejl där du berättar om det ekonomiska läget.

4. Fresh-start effect: hur godtyckliga milstolpar gör dig mer motiverad

Katherine Milkmans forskning på “the Fresh-Start effect” att vi är lite mer benägna att lyckas med en beteendeförändring om denna inleds vid en tydlig startpunkt. Vid nyår, födelsedagar, slutet av semestern och till och med början en ny vecka kan fungera som sådana startpunkter. Det häftiga är att Milkman funnit att effekten uppstår även om man inför helt godtyckliga startpunkter. I ett experiment uppmuntrade de till exempel vissa försöksdeltagare att börja jogga genom att tala om för dem att våren officiellt var här vid ett visst datum. Personer som fick detta specifika datum visade sig snöra på sig löparskorna och ge sig ut och springa i betydligt högre mån än de som inte fått höra om denna godtyckliga milstolpe.

#coachning #motivation #zeigarnik-effekten #coachinvestor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *